William Ruthven Secondary College

The new William Ruthven Secondary College, comprising of administration, middle and senior buildings, is designed to reflect the progressive pedagogy embraced by the school and to complement the existing vegetation. Rather than being conceived as a standalone building, close collaboration with the landscape architect allowed the architecture to integrate with the landscape design and to serve as a backdrop for several significant specimens, including a rough-bark apple myrtle, considered by the arborist to be one of the best examples of its kind in residential Melbourne. The curvilinear walls and paths of the buildings take their cues from nature, departing from the rigid, orthogonal lines of the existing school buildings. Learning studios and science rooms are designed with strong connections to courtyards and outdoor learning spaces, further emphasizing the marriage between nature and built form.