St Bede’s Art Centre

This project involved refurbishing the first floor of St Bede’s existing Creative Arts Centre. The brief required removing unused theatre and dark rooms, upgrading a dated art and graphics room and increasing storage space for artwork and materials. In response to the school brief, four art studios with stores, a graphics and printing room and a multipurpose room were created, all linked with a flexible learning area that doubles as a gallery and spill-out area for the classrooms. Defunct corridor spaces were removed and several large custom-built display cabinets were provided with ample pin boards to allow display of student work.

A striking use of materials and colour can be found throughout the space. Timber veneer panelling and a warm grey ceiling paint finish to the flexible learning area give a sense of protection, calmness and enclosure, whereas bright white ceilings and floor to ceiling window panels in the classrooms generate a sense of expansiveness.